„Akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke” (Móricz Zsigmond)

Minden édesanya vágyik arra, hogy minél előbb megismerje babáját , felismerje babája igényeit és mindent megtesz azért, hogy babája egészségesen és harmonikusan fejlődjön.

Ehhez nyújt segítséget többek között a babamasszázs , hisz a meghitt együttlétek során olyan mély bizalmi kapcsolat alakul ki szülő és gyermeke között, amely biztos alapot nyújt a babának a testi-, lelki -, szellemi fejlődéséhez.

A rendszeresen végzett babamasszázsnak számos kedvező hatása van mindamellett, hogy örömforrást jelent babának , mamának és a papának is egyaránt.

A babák mozgásfejlődése az első életévben nagyon intenzív. A masszázs hatására javul a test oxigénellátása, segíti a baba izmainak , izületeinek ellazulását, szabadabb mozgást biztosítva számára. A masszázs segít megelőzni a gyakori emésztési rendellenességek kialakulását. Stresszoldó hatású és ösztönzőleg hat a test öngyógyító mechanizmusaira.

A rendszeresen végzett babamasszázs növeli a mama önbizalmát , kapcsolatuk sokkal harmonikusabb lesz. Az érintés hatására a babában kialakul a bizalom a szülők irányába és az egészségesen fejlődött kötődés végig kíséri őket a kisgyermekkor, a serdülő és kamaszkor, valamint a felnőtté válás folyamatában. Képessé teszi őket arra, hogy a mindennapok örömeit és a nehézségeit egymást tiszteletben tartva közösen éljék át.

A kisbaba a masszázst valamennyi érzékszervével észleli. Fülével hallja az édesanya hangját, orrával érzi az illatát, szájával ízleli bőrének ízét, szemével látja édesanyja arcát és bőrével érzékeli az érintést.

A babamasszázs bölcsője India, ahol ősi hagyományai vannak a csecsemő-és gyermekágyi masszázsnak. Évezredeken át generációkon keresztül öröklődött és öröklődik napjainkban is anyáról gyermekre, mesterről tanítványára a babamasszázs tudománya. A nyugati kultúrában csak pár száz éve terjedt el a betegségmegelőző és gyógyító hatású masszázs, tehát nincs olyan mélygyökerekre visszanyúló hagyománya , mint Indiában.

Az Ayurvéda az élet tudománya. Indiából eredő, vallási irányzatoktól és bálványoktól mentes, holisztikus szemléletű, alternatív egészségmegőrző szellemi tudomány, mely több mint 5000 éves múltra tekint vissza.

Az ayurvédikus babaápolás egyedisége többek között abban rejlik, hogy törekszik a baba személyiség és testtípusának legmegfelelőbb olaj kiválasztásával egyéni, személyre szabott kezelést adni. A masszázshoz telítetlen zsírsavakat tartalmazó, 100 %-os hidegen sajtolt növényi olajakat használunk.

 

2011. januárjában végeztem el az Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyamot.

Saját tapasztalataimra is építve 2016.októberétől Nagyatádon, Marcaliban, Barcson és Kaposváron minimum 3 -, maximum 7 fő jelentkezésével indulnak a csoportos és online babamasszázs tanfolyamok, előzetes bejelentkezés alapján.

Mennyi idős kortól érdemes elkezdeni a babamasszázst?

Minél előbb ismerkedik meg a baba az egész testre kiterjedő érintéssel, annál előbb válik számára természetessé. Az Ayurvéda elveire épülő babamasszázs nincs korhoz kötve. Indiában , ha egészséges a kisbaba , a köldökzsinór elvágása után rögtön meg is masszírozzák. A Babusgató babamasszázs tanfolyam 0-1 éves korú babáknak ajánlott.Véleményem szerint ezen belül a legideálisabb 2-3 hónapos korban elkezdeni a baba masszírozását , mely akár 3-4 éves korig is végezhető.

CSOPORTOS TANFOLYAMOK

A tanfolyam 4 alkalomból áll ( heti egyszer egy óra , négy egymás utáni héten keresztül) és a 0-1 éves korú babák számára ajánlott.

Minden babát a saját anyukája masszírozza.

A tanfolyam elméleti részében megismerkedünk az Ayurvéda filozófiájával, a babák és a mamák testtípusával, a masszázshoz használható olajakkal, beszélünk a kötődés fontosságáról, a babamasszázs hatásairól , az ayurvédikus babaápolás egyediségéről, a baba-mama kapcsolatok erősségeiről, buktatóiról.

A tanfolyam gyakorlati részében az ősi indiai babamasszázs fogásait sajátítják el a tanfolyamon résztvevő anyukák.

A Babusgató babamasszázst azt teszi egyedivé és különlegessé, hogy ötvöztem az ayurvéda elveire épülő ősi, hagyományos indiai babamasszázst a népi eredetű gyermek mondókáinkkal, dalainkkal. Tehát minden egyes masszázsfogáshoz tartozik egy-egy mondóka vagy dalocska, mely plusz élményt nyújt babának és a mamának egyaránt.

A tanfolyam ideje alatt folyamatos figyelmet kapnak a babák egyéni igényei! Lehetőség van szomjoltásra és ha babád éppen elaludt, akkor próbababán van lehetőségetek a masszázsfogásokat elsajátítani.

Egy –egy alkalom időtartama: kb 1 óra.

A bejelentkezők e-mailen keresztül kapnak bővebb tájékoztatót a babamasszázs tanfolyam menetéről és mindarról, amire a tanfolyam ideje alatt szükségetek lehet.

Részvételi díj:

12000 Ft/4 alkalom/család

Koraszülött vagy sérült gyermeket nevelő családok számára egyéni kedvezményt nyújtok személyes vagy e-mailben történő megbeszélés alapján!

A részvételi díj tartalmazza:

 • egy általam összeállított több mint 30 oldalas tanfolyami jegyzetet a babamasszázs és az ayurvéda elméleti hátteréről és a mondókázás, éneklés erejéről
 • egy laminált lapot képekkel, leírásokkal, mondókákkal a babamasszázs lépéseiről
 • tanfolyam ideje alatt a masszázshoz szükséges olajat
 • képkeretbe foglalt baba-mama oklevelet
 • baba-mama fotókat

ONLINE TANFOLYAMOK

2020.márciusától lehetőség van a tanfolyamot online formában is elvégezni.

Ennek keretén belül az édesanyák egy zárt csoportban 4 héten keresztül tudják elsajátítani a babamasszázs lépéseit.

A tanfolyam felépítése megegyezik a csoportos tanfolyam tematikájával, ezért a tanfolyam anyagát képező videók folyamatosan kerülnek a zárt csoportban feltöltésre. A tanfolyam ideje alatt , hetente egyszer , pár perces élő bejelentkezés során gyakorlati tanácsokkal segítem a fogások elsajátítást, melyek feltöltésre kerülnek,így bármikor visszanézhetőek lesznek a tanfolyami résztvevők számára. A tanfolyam ideje alatt csoportos bejelentkezés nem lesz, azonban lehetőség van személyes konzultációt kérni.

A tanfolyam ideje alatt elérhető oktató videók:

 • a babamasszázs lépései 7.videó modul formájában
 • a "Babusgató babamasszázs percek" 6 modulja
 • +2 videó a baba teljes masszírozásával és ízelítő a picikkel játszható ölbeli játékokkal

A tanfolyam részvételi díja 12 000 Ft, mely magában foglalja:

 • egy általam összeállított, több mint 30 oldalas tanfolyami jegyzetet a babamasszázs ,az ayurvéda elméleti hátteréről és a mondókázás, éneklés erejéről (e-mailben)
 • egy összefoglaló lapot képekkel, leírásokkal , mondókákkal a babamasszázs lépéseiről (e-mailben)
 • 4 héten keresztül zárt csoporttagságot
 • baba-mama oklevelet

Koraszülött vagy sérült gyermeket nevelő családok számára egyéni kedvezményt nyújtok személyes vagy e-mailben történő megbeszélés alapján!

 

A csoportos és online babamasszázs tanfolyam aktuális időpontjait keresd közösségi oldalunkon.
Kövess minket, s ha kedvet érzel, csatlakozz Hozzánk!
Szeretettel várlak!

Fotó: Photo_Vani