Mi a Kerekítő?

A kisgyermekek számára a világ édesanyjuk ölében és a közös játékban kerekedik ki első ízben. Nem is lehet kerekebb a világ, ha gyermeket ringatsz, cirógatsz, dögönyözöl, csiklandozol. Ezek a játékok fogva tartanak egy életérzést, mely szerint kerek a világ és élni jó! Ez az útravaló egy életre szól.

A KEREKÍTŐ ötletgazdája J.Kovács Judit drámapedagógus, aki maga is három gyermekes anyuka. A népi ölbeli játékok felelevenítése céljából szülők és pedagógusok számára hangtárral ellátott honlapot indított és a népi ölbeli játékok népszerűsítésére könyveket jelentetett meg. A könyvek anyagát foglalkozásainkon élőben elevenítjük fel, élő énekszóval és hangszerjátékkal színesítve.

A Kerekítő foglalkozások dal és mondókatára, hagyományt őrizve teljes mértékben népi eredetű, e tekintetben az első baba-mama program az országban, ahol nem használunk sem szerző által írt műveket, sem más népek dalait, mert fontosnak tartjuk, hogy a kicsik elsőként saját népdalaink dallam és ritmusvilágával találkozzanak.

A foglalkozásokon arra bíztatunk minden édesanyát, hogy még ha mások előtt nem is szeretnek énekelni, gyermekeik kedvéért mégis énekeljünk együtt, mert a szívből jövő dal ajándék gyermeküknek.

 

Mik azok az ölbeli játékok?

Rövid mozgással kísért rigmusok: hintáztatók, höcögtetők, lógázók, lovagoltatók, csiklandozók, cirógatók, dögönyözők, melynek végén mindig ott van a feszültség oldása, a csattanó: reptetés, lecsúszdáztatás, csiklandozás.

A néphagyományhoz kötődő, kétszemélyes ölbeli játékokat a pedagógia bizalmi, kapcsolatteremtő játéknak nevezi, amely erősíti az anya-gyermek kapcsolatot és egyben a zenei, művészeti és érzelmi nevelés alapkövei. Mindezen túl ez a játék gyengéden segíti az anya-gyermek közötti szimbiózis megszűnését, a fokozatos leválást.

Az ölbeli játékok látszólagos egyszerűségük ellenére rendkívül összetettek. Egy-egy ölbeli játék azonos időben több érzékszervet von be egyazon cél érdekében. Az anya által közvetített inger pedig a gyermek fejlődését és olyan képességek fejlődését szolgálja, melyek a személyiség fejlődésükhöz és később a tanuláshoz nélkülözhetetlenek. Észrevétlen fejleszti a kisgyermek anyanyelvi képességeit, szókincsét, beszédértését, beszédészlelését, hallását, kifejezőkészségét, memóriáját, ritmusérzékét, koncentráló képességét, egyensúly érzékét, mozgáskoordinációját, szocializációját.

 

Mikortól ajánlott?

Az élő énekszó és hangszerjáték kortalan, születéstől nagykorig élvezhető, minden korosztályt elvarázsol, ezért foglalkozásainkra országszerte, határon innen és túl 0-3 éves korig várjuk a babákat, szüleiket és nagyszüleiket is!

 

Az ölbeli játék az az első játékforma, melyet a még beszélni sem tudó gyermekkel is játszhatunk pár hónapos kortól akár nagyóvodás korig is. Az anyukák pár hónapos babájukkal ösztönösen óvatosabban játsszák az ölbeli játékokat, finoman érintgetve, ringatva őket, míg a nagyobbakat már bátrabban hintáztatják, lovagoltatják. (Forrás: J.Kovács Judit: A Kerekítő módszer)

 

 

2012. novemberében végeztem el a Kerekítő Módszertani tanfolyamát.

Teljes mértékben azonosulva a Kerekítő eszmeiségével és céljaival, védjegyes foglalkozásvezetőként 2013. szeptemberétől tartok 5 helyszínen baba-mama foglalkozást, melyekhez bármikor csatlakozni lehet.

Az oldott légkörben zajló foglalkozásokon semmilyen elvárást nem támasztunk a gyermekekkel szemben. Ösztönös utánzási vágyukra építve, a sokszori játszás során önállóan kapcsolódnak be játékainkba és válnak passzív szemlélődőből aktív, kezdeményező szereplővé.

 

Alkalmi jelleggel, évszakos vagy jelesnap alkalmából megkeresésre örömmel és szívesen tartok Kerekítő foglalkozást bölcsődékben, óvodákban, könyvtárakban, baba-mama klubokban vagy gyermekrendezvényeken.

Ajánlatkérés, időpont egyeztetés a "Kapcsolatok" oldalán megadott elérhetőségeimen kérhető.

 

Jótékonysági Kerekítő Hét

2014-ben hagyományteremtő és figyelemfelhívó céllal indítottam útjára "Kis karácsony, nagy karácsony" -Jótékonysági Ünnepi Kerekítő Hetünket, melynek teljes bevételével olyan egyesületeket , alapítványokat támogatunk, melyeknek céljai közt szerepel sérült vagy koraszülött gyermekek korai fejlesztése.

A minden év utolsó Kerekítő és egyben jótékonysági rendezvényünknek 2016-ban két színt adtam, így ezen a foglalkozásokon magunkra öltött ruháink színeivel is emeljük az ünnepi hangulatot. Ez a két szín a zöld és/vagy a sárga .
A sárga szín: a napsütés színe. Meleg hatást és lelkesedést kölcsönöz, erőt ad, boldogságot kelt, és elősegíti a mentális aktivitást.
A zöld szín: a természet színe. Fejlődést, harmóniát, termékenységet , fejlődést és a reményt jelent. Gyógyhatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Az emberi szem számára, a legpihentetőbb szín.

Eddigi támogatottjaink:

  • 2014-ben: A pécsi Korai Fejlesztő Központ "Ők is a mi gyermekeink" Alapítványa
  • 2015-ben a Dévény Anna Alapítvány
  • 2016-ban a Gézengúz Alapítvány
  • 2017-ben a nagyatádi Aranyló Lovas Egyesület
  • 2018-ban a barcsi Varga Zoltánné "Vízvarázs" programja

A programon résztvevők és a programot támogatók minden évben sorsoláson vesznek részt.

Köszönöm, ha részvételeddel vagy támogató jegy vásárlásával kezdeményezésem mellé állsz!

Segítsünk együtt! Kerekítsd velünk a világot, hogy sokunknak kerek legyen!

 

 

Hívd apát is! - Családi Kerekítő

Heti rendszerességű foglalkozásainkra elfoglaltságuk miatt csak ritkán jutnak el hozzánk az apukák, ezért arra gondoltunk, hogy szeretnénk , ha Ők is részesei lennének az önfeledt közös játék élményének!

Őszi és tavaszi hétvégi családi Kerekítőnkre

  • Kerekítő manó bábos jelenetével
  • ölbeli játékokkal, mondókákkal
  • énekszóval
  • élő hangszerjátékkal (citera, gitár, furulya, dob)
  • színesernyő-labdás mókával

és nagy szeretettel hívjuk és várjuk az Édesapákat is!

És egy picit a táncoslábakra is szükség lesz!

A programon lehetőség nyílik egy kis hangszersimogatóra is!

A programon közreműködik Sára András, András bácsi.

 

 

Fotó:  Kiss Marianna Fotográfia és Photo_Vani

Aktuális foglalkozásainkat, eseményeinket nyomon követheted közösségi oldalunkon!