„A hagyomány arra való, hogy forrásul szolgáljon a legkülönbözőbb alkotásokhoz. (Színia)

Miért pont Tulipintyó?

Pár éve, amikor megérett fejemben egy honlap gondolata, melyben egy helyen megtalálható mindaz, amivel foglalkozni szeretek nap mint nap, megkértem férjemet, találjon ki nekem valami frappáns és egyedi nevet kézműves tevékenységemhez.

Azt tudtuk, hogy a tulipán, mint  ősi szimbólum, a nőiesség kifejezője  lesz a kiinduló pont. Majd addig- addig "játszott" magyar anyanyelvünk kifejezéseivel  , mígnem egyszercsak  a kulipintyóból megszületett a Tulipintyó.

Családi minta alapján tanultam varrni . Akarva-akaratlanul  voltam részese ennek a folyamatnak. Mire 8.osztályos lettem és gyakorlati óra keretén belül tanultunk a varrógéppel dolgozni, én addigra már túl voltam egy- két saját ruha és szürke-fehér csíkos felmosórongyból (!!! 😄) készült tarisznya varrásán.

 

Mindig is többre értékeltem a kézzel készített ajándéktárgyakat, használati tárgyakat, melyben ott van a készítő szíve-lelke.

Nos, csak amatőr szinten szabok-varrok , hímzek , de azt nagy szeretettel.

 

Mindig is érdeklődtem népi motívumaink  szimbólumaink , jelképeink iránt.

Kedvenc  motívumaim:

  • Tulipán. Ősi női szimbólum, a nőiesség kifejezője. A magyar ornamentika egyik legkedveltebb virága,mely kifejezi a nő társadalmi helyzetét, családi állapotát, életkorát egészen az élet elejétől az élet végéig. Már az elnevezésük is sokat mondó: villás tulipán, hegyes tulipán, lándzsás tulipán, , ajakos tulipán, fias tulipán, facsart tulipán, kifacsart tulipán, szakállas tulipán mind-mind a leány gyermek, a nő aktuális életszakaszára utal. A tulipán motívumot használták fán (pl.kapufélfán), kerámián, bútorokon (Pl.tulipános láda) textileken(szűrhímzéseken) ,szerelmi ajándéktárgyakon, de megjelennek népdalainkban is (pl.Hej tulipán, tulipán). Otthonunkban a tulipános díszítésű tárgyak égtáj szerinti elhelyezésének szintén szimbólikus jelentése van.

  • Madárka. A galambok eredetileg az ősi Boldogasszony jelképei. A lélek, a harmónia, az anyaság szimbóluma. Az egymással szembe forduló galambok a szerelmet jelképezik. A páva a halhatatlanság jelképe.

  • Az életfa az örök életet szimbolizálva az élet folyamatosságára, a termékenység által az örök megújulásra utal. A földi világot kapcsolja össze a földalatti és a mennyei világgal.

  • A szív a szeretet, a megértés, az odaadás jelképe, a lélek székhelye, az ösztönös tudás szimbóluma. A tulipán és a szív jelképkapcsolat a nő-férfi szembenállását , a fizikai különbségeket jelképezi. A tulipán ábrázolása fordított szívvel együtt :a férfi és nő egységének jelképe.

 

Szeretem a természetes színhatásokat, a pasztellszíneket, a pöttyös, kockás és csíkos anyagokat.

Kötődöm a természetes anyagokhoz, ezért a textilek közül leginkább 100 % pamut-és lenvászon anyagokkal, zsákvászonnal dolgozom  szívesen. Nagy kedvenceim a csuhé és szalma díszek is.

A  Rinya-Dráva Szövetség támogatásával több nagyobb vásárban is megfordultunk már, de a személyesség és a családiasabb hangulat miatt szívesen vettünk részt kisebb rendezvényeken is. Időszakosan, heti rendszerességgel a Hévízi Termelői Piacon voltunk éveken keresztül  megtalálhatóak.

Jelenleg csak megkeresésre készítek egyedi , kézműves ajándéktárgyakat jelesnapokra, ünnepnapokra, vagy „csak úgy azoknak, akiket szeretünk”.

Egy-egy termék elkészítésének ideje kb.5-10 nap. A termékekre egyedi igények szerint is készítek feliratot.

Kézműves tevékenységemet a Tulipintyó Kézműves Kuckó közösségi oldalán is nyomon követheted, s ha kedvet érzel, csatlakozz közösségünkhöz!

 

FONTOS!

A galériában feltüntetett fotók tájékoztató jellegűek!